niedziela, 22 marca 2020

EFEKTY PRACY ZDALNEJ -STRUKTURA BIAŁKA

 KOAGULACJA NIEODWRACALNA -zmiana struktury białka

Białka występują we wszystkich organizmach - zarówno roślinnych, jak i zwierzęcych. Stanowią podstawowy materiał budulcowy tkanek: krwi, mięśni, chrząstek, mleka a także skóry, paznokci. 

Jak zachowa się białko jaja kurzego pod wpływem kwasu octowego (octu)?

 
autorka: Maja Marszał, kl.8c  

Jak zachowa się białko jaja kurzego pod wpływem wysokiej temperatury?


 
  autor: Szymon Słowik, 8b

Powyższe doświadczenie pokazuje, jak niebezpieczna dla organizmu człowieka jest wysoka temperatura- gorączka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LEKCJA CHEMII

  ATOMY i CZĄSTECZKI NA CHEMII Uczniowie klas 7, korzystając z pomocy zakupionych w ramach programu   #LaboratoriaPrzyszłości, tworzyli m...