Sprawdźmy, więc co się w nich kryje ?
1. Coca-cola zawiera karmel* - brązowa, gęsta masa - stąd jej brązowa barwa i słodki
smak
*karmel- cukier spożywczy poddany działaniu wysokiej temperatury
2. odczyn kwaśny
- papierek uniwersalny przyjmuje czerwone zabarwienie - pH poniżej 7
- wywar z czerwonej kapusty* pod wpływem napoju przybiera barwę czerwoną
*wywar z czerwonej kapusty - naturalny wskaźnik chemiczny, służący do
wykrywania substancji kwaśnych
Wpływ napojów na organizm człowieka:
- drażni żołądek
- powoduje próchnicę zębów - częstsze wizyty u stomatologa
- wypłukuje wapń z kości - przyczyny osteoporozy
- zawiera kwas fosforowy (V) o silnym działaniu moczopędnym- wypłukuje witaminy z organizmu,
a tak zaczynają się problemy z paznokciami, włosami i skóra
- zaburzenia snu- odczuwamy złość, irytację i niepokój
- nadwaga - otyłość i problemy z układem krążenia;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz