niedziela, 18 grudnia 2022

DESTYLACJA PARĄ WODNĄ

ZAPACHY   ŚWIĄT

Młodzi Adepci Chemii  w oczekiwaniu na święta, chcąc wprowadzić się w świąteczny nastrój, przeprowadzili destylację skórek cytrusów i goździków. Naszym celem było uzyskanie olejków eterycznych. Wykorzystaliśmy ich właściwość, jaką jest lotność z parą wodną. Uzyskaliśmy pięknie pachnące hydrolaty. Ze skórki pomarańczy czy mandarynki można wyodrębnić limonen, zaś z goździków eugenol. Intensywne i przyjemne zapachy stanowią bazę zapachową np. do naturalnych kosmetyków, perfum czy świec. Mogą stanowić dodatek do prezentu świątecznego.


                                                                                                            Monika Sikorska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LEKCJA CHEMII

  ATOMY i CZĄSTECZKI NA CHEMII Uczniowie klas 7, korzystając z pomocy zakupionych w ramach programu   #LaboratoriaPrzyszłości, tworzyli m...