wtorek, 14 kwietnia 2020

PRACA ZDALNA

BADAMY WŁAŚCIWOŚCI KWASU OCTOWEGO

 Ocet to wodny roztwór kwasu etanowego o stężeniu 6% lub 10 %.

         autorka: Karolina Jasłowska,8a

Jest cieczą bezbarwną, o ostrym charakterystycznym zapachu.  Dobrze rozpuszczalny w wodzie.


 
autorka: Karolina Jasłowska, 8a  

                                                                          autorka: Oliwia Wenerska, 8c

 autorka: Dominika Mierzwa, 8c

autorka zdjęcia: Laura Rychel, 8d
Skorupka jaja jest twarda dzięki zawartości węglanu wapnia. Ocet wypłukuje go, przez co skorupka staje się miękka, aż całkowicie znika.

 
                                                                        autor: Dominik Kowalczyk, 8a

autor zdjęcia: Paweł Sandrock, 8b
 Kwas etanowy wykazuje odczyn kwasowy, jego pH < 7. W roztworze są obecne kationy wodoru H+.
Naturalnym wskaźnikiem odczyny kwasowego może być herbata lub sok z buraka.

 autorka: Karolina Jasłowska, 8a

autor zdjęcia: Paweł Sandrock, 8b
Pod wpływem octu mleko: 
  • zmienia barwę, smak, zapach,
  • ścina się,
  • kwaśnieje,
  • wydziela się kazeina

autor: Dominik Kowalczyk, 8a

autorka: Oliwia Wenerska, 8c 

Za powstały efekt -wybuchową pianę, odpowiada wydzielający się dwutlenek węgla.


Ocet utrwala kolor.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

DOMOWE LABORATORIUM

  CIASTOLINA Przygotuj: 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki szamponu lub żelu do mycia ciała barwniki spożywcze odrobinę oleju misk...