Ocet to wodny roztwór kwasu etanowego o stężeniu 6% lub 10 %.
autorka: Karolina Jasłowska,8a
Jest cieczą bezbarwną, o ostrym charakterystycznym zapachu. Dobrze rozpuszczalny w wodzie.
autorka: Karolina Jasłowska, 8a
autorka: Dominika Mierzwa, 8c
autorka zdjęcia: Laura Rychel, 8d |
autor: Dominik Kowalczyk, 8a
autor zdjęcia: Paweł Sandrock, 8b |
Naturalnym wskaźnikiem odczyny kwasowego może być herbata lub sok z buraka.
autorka: Karolina Jasłowska, 8a
autor zdjęcia: Paweł Sandrock, 8b |
Pod wpływem octu mleko:
- zmienia barwę, smak, zapach,
- ścina się,
- kwaśnieje,
- wydziela się kazeina;
autor: Dominik Kowalczyk, 8a
autorka: Oliwia Wenerska, 8c
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz