wtorek, 19 listopada 2019

IZOLACJA DNA Z POMIDORA

Proces izolowania DNA z komórki jest pierwszym krokiem dla wielu procedur laboratoryjnych w dziedzinie biotechnologii.
 

DNA (kwas deoksyrybonukleinowy) to materiał genetyczny organizmu. Związek chemiczny należący do grupy kwasów nukleinowych. Występuje w chromosomach i pełni rolę nośnika informacji genetycznej organizmów żywych. Jest w nim zapisana informacja genetyczna o cechach dziedzicznych organizmu. Kwas (DNA) jest naturalnym elementem naszej codziennej diety. Dziennie spożywamy 2 g materiału genetycznego - pełne zespoły wszystkich cech warzyw, owoców, zbóż i różnych gatunków zwierząt.

źródło: Izolacja DNA z warzyw przy użyciu dostępnych środków spożywczych i detergentów.
autorzy: Ewa Śliwka, Małgorzata Syrek, Maciej Kurcz, Patryk Ciszek, Maciej Kluz.


 
autor filmiku: Michał Walniczek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LEKCJA CHEMII

  ATOMY i CZĄSTECZKI NA CHEMII Uczniowie klas 7, korzystając z pomocy zakupionych w ramach programu   #LaboratoriaPrzyszłości, tworzyli m...